1300786_kitchen

Jakie naczynia powinny się znaleźć w kuchni ?

Do przygotowywania urozmaiconych posiłków konieczne jest wyposażenie kuchni w odpowiednie naczynia i sprzęt. Gdy posiadamy zmywarkę, to naczyń i nakryć powinniśmy mieć w kuchni więcej, by można było przygotowywać posiłki w jednych, gdy drugie znajdują się w zmywarce. Ilość i wielkość naczyń zależy również od liczby domowników, od tego, jak często przyjmujemy gości oraz jakie potrawy lubimy przygotowywać. Wiadomo, że obiad dwudaniowy wymaga używania większej ilości naczyń niż obiad składający
się z jednego dania. Najważniejszymi naczyniami w kuchni są garnki. Jakich garnków używamy w kuchni i jakie najczęściej kupujemy w sklepach?

Garnki emaliowane

Są to naczynia ciężkie, trudniej nagrzewające się, ale dłużej utrzymujące ciepło. Znacznie łatwiej utrzymać je w czystości. Wymagają uważnego obchodzenia się z nimi, ponieważ przez uderzenie lub silne nagrzanie pustego garnka bardzo łatwo doprowadzić do odprysku emalii. Garnki emaliowane należy myć w gorącej wodzie dostępnymi na rynku płynami do mycia naczyń. Naczynia, w których przypaliła się potrawa należy zalać wodą z dodatkiem soli lub sody i pozostawić na pewien czas, a gdy odmięknie,
umyć. Nie wolno skrobać dna nożem, bo można uszkodzić emalię.

Garnki aluminiowe

Zaletą garnków aluminiowych jest szybkie nagrzewanie się, a co za tym idzie szybkie gotowanie. W naczyniach aluminiowych nie należy przechowywać przez dłuższy czas ugotowanych kwaśnych potraw. Do mycia garnków aluminiowych należy stosować specjalnie zalecane środki, takie, które nie rysują powierzchni naczyń.

Garnek do gotowania mleka

Mleko należy do produktów o specyficznym, delikatnym smaku i zapachu, ma jednak te właściwość, że szybko chłonie zapachy obce. Z tego względu do gotowania mleka należy przeznaczyć jeden garnek i nie używać go do innych celów. Garnki do gotowania mleka mają specjalne pokrywki , zwane kipichronami, dzięki którym, mleko gotowane na niewielkim gazie nie wykipi.

Patelnie

Do smażenia mięsa, racuchów, naleśników, placków ziemniaczanych najwygodniejsze są patelnie z grubej blachy aluminiowej. Do przygotowywania zasmażek najwygodniejsze są patenie emaliowane, małe, łatwe do mycia. Do smażenia jaj sadzonych są specjalne patelnie tak zwane dołkownice. Najwygodniejsze jednak, bo nie wymagają używania tłuszczu są patelnie powlekane warstwą teflonu, który powoduje, że smażone na nich produkty nie przywierają do dna  ani do boków patelni.

Naczynia żaroodporne

Naczynia żaroodporne wyparły z kuchni naczynia żeliwne służące do pieczenia mięs,  przygotowywania różnego rodzaju zapiekanek, gołąbków w piekarniku. Niektóre panie domu jeszcze dziś chętnie sięgają  po brytfanny, kiedy przygotowują większość ilość pieczystego na przykład na święta.

Blachy do ciast i tortownice

Blachy do pieczenia ciasta najlepsze są te, wykonane z białej blachy. Kształty powinny mieć różne   głębokie do pieczenia ciasta drożdżowego i piernikowego, wąskie, długie do pieczenia keksów i te z niskim obrzeżem do pieczenia ciast kruchych i drobnych ciasteczek. Do pieczenia biszkoptów najlepsze są tortownice z wymiennym dnem. Mają one różne średnice.

Jedna myśl nt. „Jakie naczynia powinny się znaleźć w kuchni ?

  1. marwinna

    Myślę, że warto zainwestować i kupić naczynia z prawdziwego zdarzenia, które posłużą kilka ładnych lat 🙂 Ostatnio widziałam naczynia Philipiak rekomendowane przez samego Karola Okrasę, więc moze coś z tej półki?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *