ogródek warzywny

Jak założyć ogród warzywny?

Wielkość ogrodu warzywnego zależy od liczby członków w rodzinie. Ogród warzywny powinien się znajdować jak najbliżej domu. Bliskie położenie warzywnika sprawia, że można każda wolną chwilę poświęcić na pielęgnowanie rosnących w nim warzyw i innych roślin. W ogrodzie warzywnym koniecznie musi być wydzielone miejsce na kompost, na który będą składały się chwasty po wypieleniu (bez nasion), resztki roślin warzywnych, odpadki kuchenne, liście z drzew. Kompost jest doskonałym nawozem ogrodniczym i z powodzeniem może zastąpić obornik. Jeśli ktoś chciałby wyhodować własne rozsady warzyw, to najlepiej zrobić to w rozsadniku, który również powinien być umiejscowiony w ogrodzie. W ogrodzie warzywnym nie należy sadzić drzew owocowych i krzewów, ponieważ rozrastają się one i uniemożliwiają uprawę warzyw.

DLACZEGO PLANOWANIE UPRAW WARZYW JEST WAŻNE?

W przydomowym ogrodzie warzywnym można uprawiać wszystkie warzywa. Dużą część powierzchni zajmuje kapusta biała i późna do przechowywania i kiszenia. 2 – 3 razy , najpóźniej do połowy lipca można wsadzać fasolę szparagową, w odstępach 3-tygodniowych, żeby zbierać świeże strąki do jesieni. W ogrodzie warzywnym nie powinno zabraknąć buraków czerwonych, porów, selerów, marchwi, pietruszki naciowej i korzennej, rzodkiewki cebuli. Godnym polecenia jest szpinak oraz zielona sałata. Należy dobierać różne odmiany sałat, tak, by można ją było spożywać aż po późnej jesieni. Z zielonych warzyw należy w ogródku warzywnym uprawiać jarmuż, który pozostawiamy na zimę w gruncie, bo nie przemarza i jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się uprawę warzyw trwałych takich jak: szczypiorek, cebula siedmiolatka, szczaw czy wczesny rabarbar. W każdym ogrodzie powinna znaleźć się grządka poziomek i truskawek, owocujących od lipca do późnej jesieni.

JAKIEJ GLEBY I NAWOZÓW POTRZEBUJĄ WARZYWA?

Ogród powinien być przekopany głęboko nawet do 30 centymetrów przed zimą. Przed przekopaniem powinno się rozsypać obornik lub kompost na tę część szczególnie, na której będą uprawiane na wiosnę warzywa, mające największe wymagania pokarmowe czy nawozowe. Należą do nich warzywa kapustne, pomidory, ogórki, dynia, selery, cebula. Obornik lub kompost stosuje się 300 – 400 kg na 100 metrów kwadratowych. W następnym roku nawozi się drugą część ogrodu. Jeśli ogród na zimę nie został przekopany, to czynność tę trzeba wykonać, jak najwcześniej na wiosnę, jak tylko ziemia dostatecznie obeschnie. Można wtedy stosować tylko kompost lub dobrze rozłożony obornik. Po przekopaniu wiosennym, ziemię należy natychmiast wygrabić grabkami, by nie wysychała. Przed siewem, należy ziemię spulchnić i wyrównać. Jeśli ktoś nie jest zwolennikiem upraw ekologicznych, to powinien swój ogród nawozić. Warzywa uprawiane na liście: kapusta, sałata, szpinak potrzebują dużo azotu, wszystkie korzeniowe dużo potasu, a uprawiane na owoce więcej fosforu. Co 3- 5 lat ogród warzywny należy wapnować, w celu [oprawienia właściwości gleby, odkwaszenia jej i poprawy struktury. Wapnujemy jesienią i w tych latach, kiedy nie stosujemy obornika.

 

 

Frazy odsyłające:

  • ogródek warzywny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *