Jak uprawiać lewkonię?

Lewkonia to jeden z najładniej pachnących kwiatów ogrodowych, swoim zapachem bardzo przypomina maciejkę. Różnica polega na tym, że w przeciwieństwie do maciejki lewkonia pachnie intensywnie przez cały dzień, a nie tylko w nocy. Dostępne w sklepach są – oprócz zagranicznych odmian – także odmiany polskie, o kwiatach pojedynczych  i pełnych, w całej gamie kolorów, np. Lewkonia Varsovia „Bona” (żółta pełna), „Kama” (bordowa pełna) czy „Jaga” (różowa pełna).

Jakie odmiany mamy do wyboru?

Pachną wszystkie, ale możemy kupić i wysiać zarówno odmiany o pojedynczych, jak i pełnych kwiatach, w najróżniejszych odcieniach. Najpopularniejsze są lewkonie letnie, które siane wiosną zakwitają latem tego samego roku, ale możemy spotkać się również z lewkoniami jesiennymi (kwitną jesienią tego samego roku co wysiane) oraz z zimowymi (wysiane w maju – czerwcu zakwitają dopiero w marcu następnego roku). Ciekawostką jest też specyficzny sposób odróżniania siewek lewkonii pełnych od pojedynczych, ponieważ posiadają one specjalny znacznik, powodujący jasnozielone zabarwienie liści roślin o pełnych kwiatach. Widać to już na siewkach wtedy, gdy po wzejściu nasion zacieniujemy je na kilka dni i obniżymy temperaturę do ok. 7 st.C. Po kilku dniach siewki ciemnozielone dadzą kwiaty pojedyncze, siewki jasnozielone – kwiaty pełne. Na nasionach zwykle dana grupa jest oznaczona odpowiednim symbolem. Zaciemnienie siewek tylko uwidacznia kolor liści, nie powoduje go.

Jak i gdzie można je uprawiać?

Nadają się głównie na rabaty przydomowe, ze względu na wysokość pędów kwiatowych (od 40 do 90 cm) ale również na kwiat cięty, do pędzenia w szklarniach. Na balkony i tarasy możemy wybrać te niższe odmiany. Nasiona wysiewamy od października do marca w domu, wysadzamy na rabaty w kwietniu, niezbyt gęsto. Lewkonia lubi próchniczą, bardzo żyzną i lekko piaszczystą ziemię oraz słoneczne stanowisko. Nie toleruje przelania, podlewamy ją bardzo umiarkowanie. Wytrzymuje nawet krótkotrwałe przymrozki (do -5 st. C.)

Jakie choroby atakują lewkonie?

Aby uniknąć chorób już od początku należy zadbać o odpowiednie warunki dla roślin. Nasiona należy wysiewać do wyprażonej lub odkażonej chemicznie ziemi, często wietrzyć, zapewnić dużo światła i bardzo ostrożnie podlewać. Podobne traktowanie należy się dorosłym roślinom (oczywiście poza odkażoną ziemią). Lewkonii nie sadzimy w miejscu, gdzie wcześniej rosły kapusta, sałata itp. oraz zmieniamy miejsca sadzenia samych lewkonii tak, aby się nie powtarzały. Najczęstsze choroby atakujące dorosłe rośliny to głównie grzybowe, wywołane nadmierną wilgocią, zagęszczeniem roślin, brakiem wietrzenia w tunelach – mączniak rzekomy (silne zniekształcenie wierzchołków pędów i ich zamieranie), czarna zgnilizna krzyżowych (więdnięcie i zamieranie całych roślin), szara pleśń (zamieranie siewek oraz kwiatostanów), zgnilizna Twardzikowi korzeni i łodyg (zamieranie całych roślin). Na choroby grzybowe można poza zapobieganiem stosować odpowiednie środki chemiczne, gdyż łatwo przenoszą się one na inne rośliny. Zaatakowane lewkonie należy koniecznie usunąć razem z korzeniami i spalić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *