Jagoda kamczacka -  zdjęcie z portalu Wikipedia użytkownika Selso

Jak pielęgnować jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka, czyli suchodrzew jadalny, to krzew niezawodny w uprawie, odporny na każde niemal warunki glebowe oraz mrozy, poza tym jest to jedna z najwcześniej owocujących roślin jadalnych, które można spokojnie sadzić w ogródku. Bardzo obficie owocuje, a owoce zawierają mnóstwo witaminy C, składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód i inne), flawonoidów oraz antocyjanów. Smakiem przypominają borówkę amerykańską, są nieco kwaśniejsze. Nadają się również do przetworów domowych i mrożenia. Spożywanie owoców tej rośliny korzystnie wpływa na ludzki organizm, wzmacnia, odtruwa, wspomaga w leczeniu wielu chorób. Jest to też bardzo dekoracyjny krzew, gęsty o drobnych liściach, kwitnie na żółto wczesną wiosną.

 

Jak sadzić jagodę kamczacką?

Toleruje niemal każde warunki środowiska, ale lepiej rośnie na kwaśnych  i żyznych glebach, jak borówka amerykańska, na słonecznych lub lekko półcienistych stanowiskach. Przed posadzeniem dobrze jest odpowiednio przygotować stanowisko dla jagody, posadzona w żyźniejszą ziemię lepiej będzie rosła i owocowała. Wykopujemy dołek o średnicy przynajmniej 50 cm (jagoda szybko i mocno się korzeni), ziemię mieszamy z torfem i obornikiem – przynajmniej 15 l każdego na jeden krzew. Po posadzeniu podlewamy obficie.  Krzew osiąga średnicę do półtora metra, więc jeśli zamierzamy sadzić ich większą ilość, powinniśmy to uwzględnić w rozstawie sadzonek. Żeby jagoda wiązała owoce, potrzebujemy przynajmniej dwóch różnych odmian, czyli dwie różne sadzonki, które zapylą się nawzajem.

Rośliny doniczkowane można sadzić przez cały okres wegetacyjny, najkorzystniej jednak jest sadzić je wiosną. Krzewy posadzone latem powinny być regularnie podlewane do końca lata, aby zapewnić korzeniom stałą wilgotność. Jesienią, tego samego roku po wysadzeniu, usypujemy wokół jagody kopczyk z ziemi lub torfu, co zapobiega przemarznięciu korzeni pierwszej zimy. Wiosną kopczyk rozgarniamy.

 

Jak pielęgnować jagodę kamczacką?

Właściwa pielęgnacja jagody powinna obejmować nawożenie – jeśli ziemia jest żyzna, to mniejszymi dawkami nawozów, jeśli słaba, takimi, jak zaleca producent nawozu. Równie ważne jest pielenie i ściółkowanie krzewu korą, trocinami lub torfem, co zapobiega nadmiernemu parowaniu i zachwaszczaniu rośliny. W maju podlewamy, jeśli nie ma opadów deszczu, korzystnie wpłynie to na wielkość i smak owoców. Jagoda wymaga cięcia dopiero po czterech latach, wycinamy wtedy wiosną najstarsze i najbardziej zagęszczające krzew pędy. Jeśli pominiemy cięcie, krzew będzie rodził owoce tylko na zewnętrznych gałęziach, tam, gdzie jest więcej światła i lepszy dostęp dla zapylających owadów.

 

Jakie odmiany warto sadzić?

Obecnie jest już dużo smacznych odmian jagody kamczackiej. Zagraniczne odmiany to: Czelabinka, Wołoszebnica, Atut, Duet, Czerniczka. Z polskich polecanych odmian jest np. Wojtek. U większości krzewów przejrzałe jagody opadają, ale u odmian Duet i Atut utrzymują się one na krzewie.

Frazy odsyłające:

  • jagoda kamczacka
  • Jagoda Kamczacka Uprawa
  • borówka kaukaska
  • jagoda kamczacka wojtek
  • cięcie jagody kamczackiej
  • uprawa jagody kamczackiej
  • jagoda kaukaska
  • jagoda kamczacka wojtek uprawa
  • jagoda kamczacka cięcie
  • jak sadzić jagodę kamczacką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *